Zondag 7 oktober: Barokke uitstap naar Antwerpen

“Antwerpen Barok”, het prestigieuze programma waarbij de “Gouden Eeuw” opnieuw tot leven wordt gewekt, mocht uiteraard niet ontbreken op ons palmares.
Barok is niet alleen de flamboyante bouwstijl die in de 17e en 18e eeuw uit Italië kwam overwaaien, maar is ook de “joie de vivre”, en blijft nog nazinderen in het Antwerpen van vandaag.

In de voormiddag brengen we een geleid bezoek aan de tentoonstelling “Cokeryen”, die focust op de culinaire geneugten, en doorgaat in het prachtige Snijders & Rockoxhuis.
Over de schouders van mecenas Nicolaas Rockox en barokschilder Frans Snijders kijken we naar kunst maken, naar verzamelen en etaleren, naar markten en gedekte tafels, naar natuur en tuinen, naar de humanist en de modale burger in de woelige baroktijd.
Fotograaf Tony Le Duc gaat in dialoog met deze 17e eeuwse promotors van de goede smaak, laat zich inspireren door barokke stillevens, en zorgt met nieuw foto- en videowerk voor een andere kijk op de Barok.

Na dit zinnenprikkelende bezoek kunnen we onze honger stillen en onze dorst lessen (op een al dan niet barokke wijze) in de buurt.


Om 14 uur verzamelen we op de nabije Groenplaats. Een gids leidt ons tijdens de wandeling “Barok beroert” langs talrijke historische getuigen van de barok.
De imponerende gevels, prachtige poorten en rijkelijk versierde beelden kaderen ook in een erg boeiende geschiedenis met leuke anekdotes.
Maar deze wandeling voert ons evengoed langs enkele nieuwe “murals”, reusachtige kleurrijke muurschilderingen, waarin de oude barok en hippe streetart elkaar ontmoeten.
Omstreeks 16 uur sluiten we traditioneel af met een drankje om nog wat na te kaarten over de Antwerpenaren van toen en nu, met hun dynamisme, hun vrijgevigheid, hun uitbundigheid en hun alom gekende bescheidenheid.


Ziehier het volledige programma:

Bij de bevestigingsbrief zal een stadsplan gevoegd worden met alle plaatsen van afspraak.
De inschrijvingsprijs bedraagt 11 EUR.
Inschrijven kan tot 25 september via het het inschrijvingsformulier. De inkom voor het Snijders & Rockoxhuis is gratis op vertoon van een KBCbankkaart (dus niet vergeten!).
Voor deze activiteit is het aantal deelnemers beperkt tot 40.


Terug naar overzicht